Μάιος 28, 2018 Χωρίς κατηγορία Χωρίς σχόλια

Παρά τη βραχυπρόθεσμη τάση που παρατηρείται στις αρχές του 2018, οι τιμές του χαλκού LME παραμένουν σε μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία.

Η τιμη του χαλκού LME  παραμένει σε κατάλληλο έδαφος για την  περεταίρω πορεία του μέσα στο 2018  . Από τα τέλει του Απριλίου  κατέγραψε πτώση 3,6% ανάμεσα σε τρεις ημέρες .Αυτή η πτώση έρχεται να δεσμεύσει την τιμή του χαλκού για  πάνω από τα 6700 δολάρια ανά τόνο .

Συγκεκριμένα στον μήνα Μάρτιο κατέγραψε τρεις έντονες διακυμάνσεις (βλέπε εικόνα) ,οπου μας εμφανίζουν την δυναμική του χαλκού ανάμεσα στην πτωτική πορεία του αποθεματικου διαθεσιμου. Ο χαλκός LME αυξήθηκε κατά 1,5% αυτό το μήνα. Οι τιμές του χαλκού στην Ινδία αυξήθηκαν κατά 1,33%, ενώ οι πρώτες τιμές κινεζικού χαλκού αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 2,03%. Οι τιμές των παραγωγών χαλκού των ΗΠΑ 110 και 122 αυξήθηκαν κατά 1,06%. Εν τω μεταξύ, η τιμή του αμερικανικού παραγωγού χαλκού βαθμού 102 αυξήθηκε κατά 1,01%.  

Το τρίτο μεγαλύτερο χυτήριο χαλκού της Ιαπωνίας, ενδέχεται να αυξήσει την παραγωγή ραφιναρισμένου χαλκού κατά 7% την περίοδο Απριλίου-Σεπτεμβρίου φέτος. Η παραγωγή σε αυτή την περίοδο θα φτάσει τους 187.374 τόνους. Η αυξημένη παραγωγή είναι αποτέλεσμα της ισχυρότερης εγχώριας ζήτησης χαλκού, κυρίως στον τομέα των αυτοκινήτων και των ημιαγωγών (όπου χρησιμοποιείται ο χαλκός).

Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης χαλκού πιθανότατα θα αυξηθεί και θα συνεχιστεί μέχρι το 2020 λόγω της κατασκευής εν αναμονή των Ολυμπιακών αγώνων.

Η κατανάλωση χαλκού στην Ινδία αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια. Η τοπική ζήτηση έχει αυξηθεί σε ποσοστό 7-8% ετησίως. Εάν αυξηθεί ο ρυθμός κατανάλωσης της χώρας, η Ινδία θα καταστεί καθαρός εισαγωγέας χαλκού έως τα τέλη Μαρτίου 2020.ΧΑΛΚΟΣ

Written by Theodoros Vichos