Recycling Metal Vichos | Οι μικρές μεταβολές του Χαλκού
Μάρτιος 22, 2018 Χωρίς κατηγορία Χωρίς σχόλια

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Διεθνούς Ομάδας Μελέτης του Χαλκού (ICSG), η παγκόσμια παραγωγή ορυχείων εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά περίπου 2% το 2017, με την παραγωγή συμπυκνωμάτων να μειώνεται κατά 1,6% και την εξαγωγή διαλυτών-ηλεκτρολυτικών (SX- EW) κατά 3%.

Η παραγωγή ορυχείων υποχώρησε 4% σε ετήσια βάση στο 1ο εξάμηνο του 2017 λόγω μιας σειράς περιορισμών στην προσφορά, αλλά η κατάσταση βελτιώθηκε στο 2ο εξάμηνο, ενώ η παραγωγή παρέμεινε ουσιαστικά σταθερή από έτος σε έτος, αλλά αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με την 1η το ήμισυ του 2017.

Η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής ορυχείων οφείλεται κυρίως:

– Μείωση κατά 1% στη Χιλή, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ορυχείων χαλκού στον κόσμο, η οποία επηρεάστηκε αρνητικά από την απεργία στο ορυχείο Escondida κατά το πρώτο μέρος του έτους και χαμηλότερη παραγωγή από ορυχεία Codelco.

– Οι μειώσεις στην παραγωγή συμπυκνωμάτων στην Αργεντινή, τον Καναδά και τη Μογγολία ήταν 59%, 14% και 14% αντίστοιχα, οι οποίες οφειλόταν κυρίως σε χαμηλότερους βαθμούς στην προγραμματισμένη ανάλυση της εξόρυξης και στο ορυχείο Alumbrera της Αργεντινής που πλησίαζε το τέλος της ζωής.

– Μείωση κατά 12,5% της παραγωγής ινδονησιακών πυκνών, ως αποτέλεσμα, περιορίστηκε από την προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών συμπυκνωμάτων που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο και έληξαν τον Απρίλιο.

– Και η μείωση της παραγωγής κατά 12% στις Ηνωμένες Πολιτείες οφείλεται κυρίως σε χαμηλότερες ποιότητες μεταλλευμάτων, σε μειωμένα ορυχεία και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες στις αρχές του έτους.

Σε περιφερειακή βάση, η παραγωγή ορυχείων εκτιμάται ότι μειώθηκεκατά 2% στην Αμερική, κατά 4% στην Ασία και κατά 5% στην Ωκεανία, ενώ στην Αφρική και την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) αυξήθηκε κατά 2,5% και 2% αντίστοιχα.

Ωστόσο ο δείκτης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε μικρές μεταβολές ,καθώς στην διάρκεια των 40 ημερών ήταν 294 δολάρια ανά τόνο . Συγκεκριμένα ο δείκτης μέχρι και στις  09:08 22/3/18 καταγραφεί σταθερή πορεία με την τιμή να έχει σαν βάση τα 6828 δολάρια ανά τόνο. Αυτή η στάση δεν δημιουργεί ανησυχίες στους επενδυτές, το ανησυχητικό σημείο είναι στις  απότομες πτώσεις  που κατέγραψαν 7/3 -9/3 και στης 19/3/21           ( βλέπε γράφημα ) . Το απόθεμα του αυξήθηκε θεαματικά από της 22/1/18 όπου συνεχίζεται μέχρι και σήμερα 22/3/18 , αυτό όπως φαίνεται και στο γράφημα δεν βοηθάει την εξέλιξη του. Επομένως δεν δημιουργεί θεμέλια αύξησης  για το μέλλον .Recycling Metal Vichos | Οι μικρές μεταβολές του Χαλκού

Recycling Metal Vichos | Οι μικρές μεταβολές του Χαλκού
Written by Theodoros Vichos